De veranderingen van het Afvalbeleid voor 2018
Dit bericht komt van de website van rd4.nl
Nieuwe kalender
De afvalwijzer bevat vanaf komend jaar geen afvalpas meer vanwege de komst van de milieupas en is daarnaast een stuk compacter van opzet. Uit papier- en kostenbesparing sturen wij u niet meer alle afvalinformatie uitgebreid toe. Voor de informatie over het aanbieden van afval zoals openingstijden, aanbiedregels en tarieven verwijzen wij u naar www.rd4.nl en de Milieu App.
Milieupas vervangt afvalpas
In december 2017 ontvangen alle inwoners van het Rd4-gebied een milieupas. De milieupas gaat de huidige afvalpas vervangen voor de bezoeken aan de milieuparken. Daarnaast vervangt de milieupas ook de toegangspas voor ondergrondse restafvalcontainers, maar alleen bij huishoudens die voor het aanbieden van restafval al gebruik maken van ondergrondse containers. De milieupas kent geen einddatum en wordt dus niet meer zoals u gewend bent (bij de Rd4-afvalpas) jaarlijks verstrekt.
Toegang tot meer milieuparken
Vanwege een samenwerking tussen Reinigingsdiensten Rd4 en de gemeenschappelijke regeling Geul en Maas (Maastricht, Valkenburg en Meerssen) kunt u in 2018 naast de Rd4-milieuparken ook gebruikmaken van de milieuparken in Maastricht (m.u.v. Het Rondeel) en in Valkenburg. Wanneer u een milieupark van de GR Geul en Maas bezoekt gelden voor het aanbieden van afval altijd de tarieven van uw eigen gemeente.
Gft-inzameling bij hoogbouw
Vanaf komend jaar kunnen inwoners die voor het aanbieden van restafval gebruikmaken van een ondergrondse afvalcontainer ook hun gft-afval gratis aanbieden. Zij ontvangen een draagbare gft-emmer voor het verzamelen en aanbieden van gft-afval. De 20-liter emmertjes worden wekelijks huis-aan-huis geledigd. Adressen die van een 10-liter emmertje zijn voorzien, kunnen op een ondergrondse restafvalcontainer die is omgebouwd hun gft-afval storten. Om de container te openen heeft u wel de toegangspas/milieupas nodig, maar omdat het tarief op € 0,- staat worden hiervoor geen kosten berekend.
Restafvalinzameling naar eens per 4 weken
Doordat we afval beter zijn gaan scheiden is de hoeveelheid restafval gehalveerd. Dat is een gunstige ontwikkeling want restafval wordt verbrand en daarmee gaan alle grondstoffen verloren. Een logische vervolgstap is het verlagen van de inzamelfrequentie van restafval van 1x per 2 weken naar 1x per 4 weken, waarmee de gemeenteraad heeft ingestemd. Alle inwoners worden hierover geïnformeerd, er komt een gratis containerruilperiode en er wordt een aangepaste afvalkalender gestuurd.